Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

DIREKTOR FEDERALNOG FONDA I PREDSJEDNIK OTVORENE MREŽE U POSJETI OPĆINI GRAČANICA

DIREKTOR FEDERALNOG FONDA I PREDSJEDNIK OTVORENE MREŽE U POSJETI OPĆINI GRAČANICA

15.07.2015|

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Jasmin Jaganjac i predsjednik nevladine organizacije Otvorena mreža, gospodin Almir Ćehajić Batko posjetili su Općinu Gračanica, gdje su Općinskog načelnika, gospodina Nusreta Helića upoznali sa planovima Fonda vezano za izgradnju stambenih objekata i sanaciju klizišta i mostova na području općine Gračanica. Gosti su ozvaničili pripreme i početak izgradnje 8 montažnih objekata za građane mjesne zajednice Lukavica koji su usljed djelovanja klizišta ostali bez svojih domova, od kojih će Fond finansirati 5 i Otvorena mreža 3 objekta, kao i obezbjeđnje građevinskog materijala za 6 stambenih objekata.

 

Upriličena je posjeta i lokaciji u MZ Lukavica, gdje su Direktor Federalnog fonda, Predsjednik  otvorene mreže i Općinski načelnik u prisustvu građana ozvaničili pripreme i početak radova na izgradnji 8 stambenih objekata.

Otvoren je i novoizgrađeni most, finansiran od strane Federalnog fonda i Općine Gračanica, vrijednosti oko 50.000,00 KM, koji će povezivati centar Lukavice sa naseljem i stambenim objektima Mulalića.

Općinski načelnik Nusret Helić izrazio je veliku zahvalnost Direktoru Federalnog fonda i Predsjedniku  nevladine organizacije Otvorena mreža, na pruženoj pomoći, te je istakao da Federalni fond čini velike napore u saniranju posljedica šteta od prirodnih nesreća.

Općina Gračanica uložila je velike napore u saniranju posljedica poplava i klizišta, a za porodice čiji se stambeni objekti grade, obezbijedila zemljišne parcele, prateće priključke na infrastrukturu i izgradnju temelja. Novi stambeni objekti gradit će se u skladu sa standardima energetske efikasnosti, čime će se ostvariti značajne uštede energenata u budućnosti.