Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Formia

Formia

https://www.comune.formia.lt.it/

Nekih stotinjak kilometara južno od Rima, na obali Sredozemnog, odnosno Tirenskog, nalazi se još jedan grad – prijatelj Gračanice – Formia.
Ime grada Formia, grčki hormiae, što znači  pristanište, vodi porijeklo još iz grčke mitologije i oslanja na legendu o Odiseji i njegovom povratku kući. To je lučki grad, kojeg su osnovali stari Rimljani. Grad je prepun starina i historijskih spomenika još iz doba Rimskog carstva. U njegovom današnjem predgrađu sahranjen je Marko Tilije, poznatiji kao Ciceron, najveći rimski govornik, filozof i političar.
Grad je u Drugom svjetskom ratu razoren u savezničkim bombardovanjima , jer je baš tu počelo savezničko iskrcavanje i i invazija Italije. Kasnije je dugo vremena bio važna baza američkih marinaca.

GEOGRAFIJA
: Formia je smještena na jugu Italije, upokrajini Latina, regija Lazio, na obali Sredozemnog mora. Zauzima površinu od 73 kilometra kvadratna.

STANOVNIŠTVO: 
Po posljednjem popisu od 31. decembra 2006. godine u Formija ima 36.842 stanovnika.

PRIVREDA:
 Što se tiče privrede Formija je najjača u  proizvodnji južnog voća i povrća u Italiji. Ovaj grad ima razvijenu prehrambenu industriju, pomorstvo, trgovinu i turizam.

OBRAZOVANJE
Od obrazovnih institucija, ima tri osnovne škole i osam obdaništa, te šest srednjih škola i to: klasičnu gimnaziju, geodetsku školu, školu za knjigovodstvo, tehničku školu, lingvističko-pedagošku  i školu za hotelijerstvo.


KULTURA:
 Najpoznatiji monumentalni spomenik u Formiji je mauzolej u kojem se nalazi Ciceronov grob. To je 24 metra visok toranj na starom Appian putu. Također je poznat i Rimski bazen za vodu (cisterna), koja je u svijetu jedna od najvećih, datira iz .1 stoljeća prije nove ere, iz 841 godine crkva Svetog čovana Batiste i Lorenca, crkva Svetog Luke iz 15. stoljeća u kojoj je otkrivena grobnica sa freskama «Epizode Novog testamenta i Madona dell Latte» , Renesansni samostan i crkva Svetog Erasm-a, kao i Muzej arheologije.

SPORT: 
Formia je sjedište Nacionalne atletske škole Italijanskog Olimpijskog komiteta. Osnovano je 1955. godine. Formija ima devet fudbalskih klubova, dva atletska i po jedan streličarski klub, odbojkaški, košarkaški i plivački klub. Pored olimpijskog bazena, ima i četiri nogometna igrališta, te nekoliko zatvorenih terena i dvorana.

 Bratimljenje: Prvi kontakti i veze između Formije i Gračanice uspostavljeni su posredstvom sporta (konkretno rukometa) i sportskih radnika polovinom juna 1978. godine na jednom prestižnom rukometnom turniru u Fondiju. Tokom cijelog rata za Bosnu i Hercegovinu Formia je bila uz Bosnu i Hercegovinu i Gračanicu, ne samo deklarativno već pružajući im obimnu humanitarnu pomoć, posebno preko probosanske organizacije „Lilium“.
Bratimljene Formie sa Gračanicom obavljeno je 25. 5. 1998. godine, čime je i formalno ovjerena dugogodišna saradnja između dva grada, koja neprekidno traje do današnjeg dana.