Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Fleury les Aubrais

Fleury les Aubrais

http://www.ville-fleurylesaubrais.fr

Fleury les Aubrais je općina, živopisno predgrađe Orleana, grad cvijeća  i prelijepih čistih ulica, grad vozova i dobro očuvanih francuskih dvoraca. To je grad bogat kulturnim događajima i manifestacijama, grad sporta, urednosti i čistoće…  Grad – prijatelj Gračanice.
Prvi spomen Fleury-les Aubrais,  datira još iz 1030. godine, kada su se na jednom od laktova rijeke Loare skrasili svećenici koji su na tom mjestu izgradili sjemenište, posvećeno Saint-Andre-u, i parohiju nazvali Fleury sur Loire.

Teritoriji i zemljište koje odgovara današnjem Fleury-les-Aubrais-u vjerovatno je kultivisano zasijavanjem vinove loze i povrća, pa otuda i potiče ime ovog lokaliteta iz 11. stoljeća Flory-aux-choux (Flory od kupusa)
Nakon izgradnje željezničkog kolosijeka, 1857. godine, zbog željezničkog čvora, ovo mjesto dobija naziv Aubrais. Polovinom 19. stoljeća Flory-les-Aubrais počeo se razvijati kao važan željeznički čvor, što je dovelo do ubrzanog i dinamičnog razvoja grada koji je danas po broju stanovnika drugi grad u okrugu Orlean. Tokom Drugog svjetskog rata Fleury je preživio per teških bombardovanja u kojima je razoreno 48% općine. Kao grad stradalnik, 1948 godine. odlikovan je ratnim krstom sa zvijezdom Vermell-a.

GEOGRAFIJA: Fleury-les Aubrais smješten je na sjeveru Orleanske aglomeracije i zauzima površinu od 1.012 hektara, klima je umjerena. Fleury-les-Aubrais jedan je od 334 komune okruga Loiret i jedan je od šest okruga regije Centra,  udaljen je sat vožnje do centra Pariza.

STANOVNIŠTVO: Po posljednjem popisu stanovnika iz 1999. godine Fleury-les Aubrais ima 20.690 stanovnika.
Privreda: Privreda Fleury-les Aubrias-a počiva na četiri privredne djelatnosti: elektronska industrija, prerada mesa, prerada duhana  i transport. Najveće firme u Fleury-u su fabrika lijekova «Servier» (izvozi na pet kontinenata, 140 država i pravi promet od 2,5 milijardi eura) najmodernija fabrika ženskog rublja «Simon Perel» i elektronska i metalna industrija «Tomson».

OBRAZOVANJE: Od obrazovnih institucija, Fleury ima dvije srednje škole – gimnazija i škola mješovitog tipa, četiri osnovne škole i nekoliko obdaništa.

KULTURA:
 Nosilac kulturnih aktivnosti je Kulturni centar otvoren 2005. godine. Raspolaže sa salom za pozorište i muzičke predstave, savremenim izložbenim prostorom i kabinetima za muzičko obrazovanje. U gradu su aktivne biblioteke, zavičajni muzej i galerija, muzička škola, profesionalno pozorište i kino.
Fleury – les-Aubrais ima svoj lokalni radio i općinski mjesečnik «Fleury magazine» koji se isprofilirao kao svojevrsna fotohronika ovoga grada.

SPORT: Fleury-les-Aubrais nosi i epitet grada sporta, a najpopularniji su muški i ženski rukomet, fudbal, ragbi, košarka i plivanje. Sportistima ovog grada na raspolaganju su brojni sportski otvoreni i zatvoreni tereni i borilišta, dva fudbalska stadiona, više rukometnih i košarkaških igrališta.

Bratimljenje: Povelja o bratimljenju Gračanice i Fleury – les Aubraisa potpisana je 22. marta 1997. godine u velikoj dvorani općine Fleury. U ime Fleury-a svečanu povelju potpisao je Pier Buschet, predsjednik općine, a u ime Gračanice načelnik općine Muhamed Ibrahimović. Svečanost povodom bratimljenja između Gračanice i Fleury – les – Aubraisa i potpisivanja bratskih povelja obavljeno je i u Gračanici 23. maja 1997. godine.