Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

BESPLATNI UDŽBENICI ZA UČENIKE ROMSKE POPULACIJE

BESPLATNI UDŽBENICI ZA UČENIKE ROMSKE POPULACIJE

03.11.2015|

Općinski načelnik Nusret Helić 03.11.2015. godine u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Gračanica uručio je besplatne udžbenike za 53 učenika romske populacije. Općina Gračanica već petu godinu zaredom obezbjeđuje udžbenike za romsku populaciju a vrijednost uručenih udžbenika iznosi oko 11.000 KM.

Općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo što sve veći broj romske djece pohađa nastavu te je obraćajući se najmlađim Romima i njihovim roditeljima, zatražio od njih da marljivo rade i sarađuju sa nastavnicima. Cilj je da se učenicima obezbijede što kvalitetniji uslovi za pohađanje nastave i inkluziju u redovne društvene tokove.

Podsjetio je da Općina Gračanica kontinuirano radi na iznalaženju novih sredstava kako bi se romskoj populaciji na području općine osigurali što kvalitetniji uslovi za život i što aktivnija participacija u društvenim dešavanjima. Takođe je izrazio svoje zadovoljstvo što se ukupni ambijent za život Roma na području općine polako poboljšava, o čemu svjedoči niz do sada realizovanih projekata, ali i onih koji su planirani za naredni period. Jedan od njih koji će se realizovati u idućoj godini je izgradnja dvanaest stanova u naselju Grabovac za romsku populaciju.

Mujo Muratović, predsjednik Udruženja „Romi Gračanice“ zahvalio se Općinskom načelniku te naglasio kako je udruženje uz pomoć Općine Gračanica realizovalo brojna ključna pitanja koja se tiču poboljšanja uslova života u romskim naseljima, kao što su asfaltiranje puteva, obnova i izgradnja kuća, voda, kanalizacija, zdravstvene markice i dr.