Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

„EVROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA” U GRAČANICI

„EVROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA” U GRAČANICI

2015-09-20T11:40:00+00:00 20.09.2015|

U subotu, 19.09.2015. godine sa početkom u 10:00 sati, u Gračanici je obilježen „Evropski dan bez automobila“. Ekološku akciju je organizovalo Udruženje „Eko lideri“ Gračanica uz podršku Općine Gračanica.

Organizovano je niz aktivnosti kao što su takmičenje u vožnji bicikla za osnovce i srednjoškolce u dvorištu osnovne škole „Hasan Kikić“, održavanje šetnje sa transparentima i defilea biciklista kroz grad koji su krenuli ispred zgrade Općine.

 

Osnovni cilj organizatora bio je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima, povećati osjetljivost javnosti na problem onečišćenja zraka u velikim gradovima te pokazati svoj grad u drugačijem svjetlu.

 

Manifestaciju je otvorio općinski načelnik Nusret Helić te istakao da obilježavanje „Evropskog dana bez automobila“,  predstavlja značajan korak u podizanju nivoa opće ekološke svijesti građana u državama Evrope i svijeta. Onečišćujuće tvari kao posljedica cestovnog prometa, imaju velik utjecaj na zdravlje ljudi, životinja i opće stanje okoliša u urbanim cjelinama. Iz tih razloga, Općina Gračanica je pružila podršku Udruženju za provođenje ovog projekta, uz želju da se što više ovakvih ideja bude realizovano u našem gradu u budućnosti, istakao je na kraju svog obraćanja Općinski načelnik Helić.