Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Formiran krizni štab Grada Gračanica

Formiran krizni štab Grada Gračanica

26.02.2020|

Obzirom na novonastalu situaciju vezano za  geografsko širenje epidemije novog korona virusa, koji je proglašen vanrednim javnozdravstvenim događajem međunarodnog značaja, kao i preduzimanja dodatnih mjera opreza i prevencije Gradonačelnik Grada Gračanica formirao je Krizni štab Grada Gračanica, koji bi imao zadatak uspostavljanja što bolje komunikacije i kordinacije sa svim nadležnim institucijama na području Federacije BiH.

U cilju upoznavanja građana sa preventivnim mjerama zaštite, gosti u emisiji „Aktuelno“  na Radio Gračanici bili su dr. Murisa Ustavdić Šadić, direktorica gračaničkog Doma zdravlja i Mustafa Bajić, šef Službe civilne zaštite Grada Gračanica koji su dali informacije i upute za građane grada Gračanica.

„Dobili smo obavijest od Ministarstva zdravstva gdje su tražili da se na nivou lokalnih zajednica formiraju krizni štabovi vezano za poduzimanje mjera zaštite građana od zaraznih bolesti a radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim corona virusom, tako da smo i mi na području grada Gračanica  formirali štab“, rekao je šef Službe za civilnu zaštitu Grada Gračanica, Mustafa Bajić.

Cilj kriznog štaba je da prati situaciju na terenu, da preduzima mjere opreza i prevencije kako bi preduprijedili sve što bi se moglo desiti na području grada Gračanica.

„Ja bih apelirala na stanovništvo da prati informacije koje daju nadležne institucije, kao što je nadležno Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo i javne zdravstvene ustanove. Nema potrebe da se paniči“, istakla je direktorica Doma zdravlja Gračanica, Murisa Ustavdić-Šadić.

Prema instrukcijama Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo, Dom zdravlja Gračanica već 10 dana provodi aktivnosti u cilju prevencije. U Domu zdravlja je takođe formiran krizni štab prije 7 dana i provedene su aktivnosti koje su naložile nadležne institucije a to je formiranje štaba, provođenje obuke uposlenika i nabavka zaštitne opreme za uposlenike i za osiguranike ukoliko se desi da postoji sumnja od zaraze.

Direktorica je naglasila da su sve osobe koje su putovale na ekskurziju u Italiju kontaktirane i da im je određena kućna izolacija, iako nema nijednog dokaza da je neko od građana koji su bili u Italiji stupio u kontakt sa zaraženim osobama ili da su se nalazili u području gdje vlada epidemija.

Ono što može dati najbolje rezultate svakako je pridržavanje preventivnih mjera,navodi direktorica i savjetuje  da  građani koji su u posljednjih 7 dana boravili u području gdje vlada epidemija, ukoliko primijete bilo kakve simptome gripe telefonski kontaktiraju svog doktora ili Službu hitne medicinske pomoći.