Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

Gračanica danas obilježava 20. mart – Dan šehida i poginulih boraca grada Gračanica

Gračanica danas obilježava 20. mart – Dan šehida i poginulih boraca grada Gračanica

20.03.2020|

Danas se sjećamo najvećih i najhrabrijih bosanskih sinova, šehida i poginulih boraca. Sjećanje na njih budi najveće emocije, vraća nas unazad 25 godina i svaki put probudi ono zaboravljeno.

Kobnog 20-og marta 1995. godine desila se najveća vojnička tragedija ovoga prostora. Iznenadna agresorska granata koja je doletjela s Majevice pala je u krug tuzlanske kasarne, gdje se upravo postrojavala 212. bosanska oslobodilačka brigada. Život su izgubila 20-rica naših boraca : 17 njih na licu mjesta, dok su ostala trojica podlegla ranjavanju.

Ovo je datum pun simbolike i značaja za svakog stanovnika našeg grada.

Sjećanje na šehide i poginule borce treba probuditi ono najvrijednije u nama, a to je patriotizam, moral, hrabrost, jedinstvo, volju za napretkom prvo sebe, a onda i kompletnog društva, međusobnu saradnju, poštivanje roditelja, komšija, rodbine i autoriteta i sve drugo što su oni činili dok su bili među nama, jer oni to od nas uistinu očekuju.

Odbrana Bosne i Hercegovine je najslavnije i najsvijetlije razdoblje naše historije.

Branili smo i odbranili naše živote i domove, našu slobodu i ljudsko dostojanstvo. Odbrambeno-oslobodilački rat, zbog svega toga, ulazi u naše temeljne nacionalne i patriotske vrijednosti, kakve moramo svakodnevno afirmirati.

Hvala narodu ovog grada, hvala borcima, hvala svima koji su doprinijeli odbrani  Bosne i Gračanice u njoj.

Neka je rahmet, vječna slava i Božija nagrada svim našim šehidima i poginulim borcima.