Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

MEĐUNARODNI DANI KERE I ČIPKARSTVA U GRAČANICI

MEĐUNARODNI DANI KERE I ČIPKARSTVA U GRAČANICI

30.05.2016|

U petak 27.05.2016. godine u sklopu manifestacije “Međunarodni dani keranja i čipkarstva” općinski načelnik Nusret Helić upriličio je svečanu primopredaju Bosanke kuće (kućeMare Popović) udruženju Gračaničko keranje i njenim članicama na korištenje. 

Na svečanoj manifestaciji prisutnima se u ime domaćina obratila predsjednica Azemina Ahmetbegović, koja se zahvalila svima na podršci a posebno načelniku općine, koji  je činom primopredaju kuće ponovo podržao žene iz udruženje.

Općinski načelnik Nusret Helić u svom obraćanju je pohvalio rad Udruženja „Gračaničko keranje“  te obećao i dalju podršku u njihvom radu. “Članice udruženja, su naš ponos ali ipromoter Gračanice u cijeloj BiH i svijetu“ dodao je Nečelnik.

 

Na ceremoniji primopredaje i svečanog otvaranja „Dana keranja i čipkarstva“ prisustvovali su brojni gosti i delegacije iz Vlade TK, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Švedske, načelnik općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, bivši reis, dr. Mustafa Cerić te gosti iz cijele BiH.

U 14:00 sati u foajeu BKC-a je upriličeno otvorenje  izložba kere i čipkarstva na kojoj su svoje radove izložili gosti iz Švedske, Crne Gore, Turske, Hrvatske, Srbije i BiH.

U sklopu manifestacije “Međunarodni dani keranja i čipkarstva”  u 18:00 sati održan je kulturno-zabavni program povodom deset godina Udruženja “Gračaničko keranje” . U kulturno-zabavnog programu učestvovali su:
Arif Ahmetašević, Esad Kovačević, Ibrahim Jukan, Arabeske Gračanica, KUD Adem Alić, Jasmina Maglajlić, Jakub Džafić i drugi.

Ovom prilikom Načelniku je uručena zahvalnicu za moralnu i finansijsku podršku tokom deset godina njihovog postojanja.

U subotu je u 10 sati održan okrugli stol odnosna Međunarodna konferencija na temu „Kera/čipka kao nematerijalno kulturno nasljeđe: očuvanje, promocija i korištgenje“.

Manifestaciju “Međunarodni dani keranja i čipkarstva” organizovalo je Udruženja”Gračaničko keranje” uz finansijsku pomoć Općine Gračanica.