Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

NIJE ŠALA: GRAČANICA POSTALA GRAD

NIJE ŠALA: GRAČANICA POSTALA GRAD

01.04.2019|

Na prvoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine, održanoj danas, 01.04.2019. godine, po skraćenom postupku je usvojen Prijedlog Zakona o Gradu Gračanica.

Nakon perioda u kome je administrativnim izmjenama Gračanica imala status općine, Odlukom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je vratila status grada koji je prvi put službeno stekla u avgustu 1548. godine carskim ukazom Sulejmana Veličanstvenog.

Uprkos povremenim razdobljima stagnacije Gračanica je sve do kraja Osmanskog razdoblja ostala jedno od najznačajnijih gradskih naselja Sjeverne Bosne. Dolaskom Austro-Ugarske Gračanica 1883. godine dobiva prvu modernu Gradsku upravu – gradsko vijeće sa gradonačelnikom, odnosno gradskim poglavarstvom. U tom periodu Gračanica je ostala i upravno središte šireg područja-kotora Gračanica. Stoga ne čudi da je uz ispunjenje danas postavljenih kriterija ponovo zavrijedila status Grada.

Razlog za donošenje ove Odluke proizilazi iz činjenice da Općina Gračanica svojim statusom razvijenog poduzetničkog grada koje se oduvijek naslanjalo na vlastite snage i potencijale usmjerenog ka evropskom putu, kao i prisutni trendovi na našoj Općini ukazuju na potrebu promjene statusa u grad kao jedinicu lokalne samouprave s jačim društvenim i političkim utjecajem.

Prema Zakonu, općina i grad kao jedinice lokalne samouprave imaju iste nadležnosti, prava i obveze. Međutim, stjecanjem statusa grada, jedinice lokalne samouprave dobivaju na većem značaju u odnosima prema domaćim, ali i međunarodnim organizacijama i partnerima.