Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Obilježen 15. Maj, Dan civilnih žrtava rata grada Gračanica

Obilježen 15. Maj, Dan civilnih žrtava rata grada Gračanica

15.05.2020|

Na spomen- obilježju u Bijelim Poljima, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježen je Dan civilnih žrtava rata grada Gračanica.

„Posjeta spomen obilježju civilnim žrtvama rata je samo mali dio onoga čime ćemo oživljavati sjećanje na njihovo postojanje i ponos što su živjeli među nama.  Ne smijemo zaboraviti niti dopustiti da se ovakva zla ikada više ponove. Građani Gračanice su danas tužni ali i ponosni što su pobijedili u nametnutom ratu i što su iz njega izašli čista obraza. Uz odavanje počasti i poštovanja civilnim žrtvama rata iz našeg slobodarskog grada ide poruka mira, slobode, ljubavi i poštovanja drugog i drugačijeg ali i zavjet da nikad ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo“, rekao je Gradonačelnik prilikom svog obraćanja.

Prisutnim članovima porodica, delegaciji boračkih udruženja i Gradske uprave obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Gračanica Smajo ef. Mustafić koji je naglasio da se ovakva mjesta moraju češće obilaziti i uz vjeru u bolje sutra, moliti Boga da se nikada nikome nešto slično ne ponovi.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti, prisutni su obišli i položili cvijeće i na mezar Adema Mustajbašića, prve civilne žrtve odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine u Gračanici, a potom i grob najmlađe civilne žrtve rata 1992.-1995., Đorđević Ivane, na Pravoslavnom groblju u Varoši.

Ukupan broj civilnih žrtava rata na području Gračanice iznosi preko 250 osoba, od kojih su neki trajno ostali invalidi.