Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

OBILJEŽEN 25 MAJ, DAN ODBRANE GRAČANICE

OBILJEŽEN 25 MAJ, DAN ODBRANE GRAČANICE

26.05.2020|

Juče je u Gračanici obilježen Dan odbrane Gračanice i Dan šehida.

Svečano obilježavanje je započelo tradicionalnim prijemom zlatnih ljiljana u Multimedijalnoj sali Gradske uprave gdje je Gradonačelnik iskoristio priliku da popriča sa dobitnicima najviših ratnih priznanja i njihovim porodicama o tome kako su se borili protiv pandemije korona virusa, aktuelnoj situaciji te im je uručio novčane darove.

Program je nastavljen na spomen-obilježju Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Brojnim prisutnim građanima obratili su se Gradonačelnik Nusret Helić i glavni imam Medžlisa IZ Gračanica Smajo ef. Mustafić.

„Iako je ove godine program obilježavanja 25. maja skromniji, iz dobro znanih razloga njegov značaj nikad ne smijemo zaboraviti.  Uspjeli smo se suprotstaviti nadmoćnijem agresoru tog dana ali i do kraja agresije. Uspjeli smo se odbraniti, pobijediti i izvršiti svoju patriotsku obavezu prema BiH, prema Gračanici i svim njenim građanima. Datumi poput 25og maja, njihove pouke i poruke imaju snagu zavjeta i obaveze da se nikad ne zaborave oni koji su položili svoje živote za BiH, za našu slobodu“, u svom referatu je između ostalog rekao Gradonačelnik.

Program su upotpunili članovi hora Medžlisa IZ Gračanica i Nihada Hadžibegić Žunić koji su izveli ilahije „9 heroja“ i „Šehidi“.

Nakon što su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima prisutni su se uputili ka šehidskom mezarju Šabuša gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu sa sve šehide.

Gradonačelnik je juče položio cvijeće i odao počast gračaničkoj mladosti na spomeniku „Mensur i Hava“, a delegacija Gradske uprave i boračkih udruženja je položila cvijeće na Zečevom gaju – mjestu stradanja prvih žrtava rata.