Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

15.10.2015|

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu Općinski načelnik Nusret Helić je 15.10.2015 godine boravio je u Općini Tešanj gdje je organizovana međuopćinska radionica u okviru projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD).

Riječ je o zajedničkom projektu američke i švedske vlade, projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), u saradnji sa tri partnerske općine Tešanj, Gračanica i Doboj i Asocijacijom poduzetnica u BiH ONE.

 

Cilj radionice je podići svijest o značaju doprinosa žena iz ruralnih područja ekonomskom razvoju zemlje kao i izazovima sa kojima se suočavaju, te potrebnom podrškom za rješavanje tih prepreka.

Prisutnim su se obratili Nusret Helić, načelnik općine Gračanica, Suad Huskić, načelnik općine Tešanj, Esmin Mahmutović, predsjednik Skupštine grada Doboja i Besima Borić, počasna članica Asocijacije ONE.

Na radionici su predstavljene dobre prakse i uspješne poduzetnice sa područja Općine Gračanica među kojima su Azemina Ahmetbegović ispred udruženja „Gračaničko keranje“ , Jahić Abida ispred Udruženja poljoprivrednika, poljoprivrednih inžinjera i tehničara te iskustva poljoprivrednice Fatime Ahmetašević.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. U proteklom periodu, USAID/ Sida GOLD projekat je putem programa razvoja radne snage, certifikacije i drugih intervencija otvorio 1678 direktnih radnih mjesta, od kojih su 63% žene, a 61% mladi. Intervencije su realizovane u sektorima proizvodnje namještaja, kablova, obuće, SIM i pametnih kartica, IT, trgovine, tekstila, metaloprerađivačke, i drvoprerađivačke industrije.

Općinski načelnik Nusret Helić je istaknuo da Općina Gračanica već duži niz godina poduzima brojne aktivnosti s ciljem podizanja kako kapaciteta tako i osnaživanja položaja žene u ruralnim krajevima. Žene moraju biti aktivno uključene u procese donošenja odluka, planiranja i provedbe akcijskih programa jer osnaživanje žene na selu je od ključne važnosti za jačenje ekonomske produktivnosti.

Podržavanje projekata kada su u pitanju udruženja žena, veliki broj uspješnih žena u raznim sektorima i općinskoj administarciji je dokaz da je Općina Gračanica sredina koja vodi računa o pozicije žena u seoskim sredinama i društvu u cjelini.