Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA BITKE NA VISU

OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA BITKE NA VISU

08.08.2015|

Ispred spomen-obilježja na kome su ispisana imena 61 poginulog borca, juče je na Visu obilježena 21. godišnjica velike pobjede gračaničkih boraca. Obilježavanju su prisustvovale porodice poginulih boraca, Općinski načelnik Nusret Helić, ratni komandanti, predstavnici i članovi boračkih udruženja sa područja općine Gračanica, imami Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, izviđački odredi „Vrba“ iz Doboj Istoka i „Lukavica“, te građani općine Gračanica.

 

Prigodnim govorom prisutnima su se obratili Općinski načelnik Nusret Helić, ratni komandant Džemal Jukan i predstavnica djece šehida općine Gračanica Belma Hamzić. U programu obilježavanja godišnjice bitke učestvovali su i imami Medžlisa IZ Gračanica koji su nakon obraćanja glavnog imama Smaje ef. Mustafića proučili dovu palim borcima. Nešto ranije u džamiji u Babićima učili su jasine i dove šehidima i poginulim borcima. Skup su uveličali i članovi udruženja mladih „sijedi krš“ Babići  i „izvor“ Škahovica.

Program obilježavanja započeo je dolaskom izviđača i građana – učesnika Marša „linijom odbrane“ iz pravca Malešića  te njihovim postrojavanjem pred spomen obilježjem Vis.   

U okviru obilježavanja dodijeljena su priznanja za najbolje ekipe u sportskim takmičenjima održanim prethodnog vikenda, te najboljim strijelcima u „lovačkom nišanu“, te zahvalnice pomenutim izviđačkim odredima.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Visu završen je zvanični dio programa obilježavanja.

Prije centralne manifestacije obilježavanja 21. godišnjice pobjede na Visu presječena je vrpca i zvanično puštena u promet novoasfaltirana dionica puta Babići-Vis.