Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

Obilježena 25. godišnjica bitke na Visu

Obilježena 25. godišnjica bitke na Visu

08.08.2019|

Centralna manifestacija obilježavanja čuvene bitke na Visu održana je juče.

Program je započeo postrojavanjem odreda izviđača iz Babića, Doboj Istoka i Lukavice ispred spomen obilježja oslobodilaca Visa.

Brojnim okupljenim građanima, povodom 25. godišnjice od dana pobjede na Visu, obratili su se gradonačelnik Nusret Helić i komandant Ibrahim Nurikić.
„Program obilježavanja ovog značajnog historijskog datuma, jednog od naših pet lokalnih praznika, započeo je u petak, uz prigodne vjerske sadržaje i druženje boraca. Nastavio se tokom vikenda, sportskim manifestacijama i narodnim veseljem. A evo danas, 7. augusta, na datum početka bitke za oslobađanje Visa, okupili smo se na završnoj manifestaciji.

Okupili smo se na historijskom mjestu, sa kojeg je započeo glavni pravac pobjedonosnog napada Armije Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je Gradonačelnik u samom uvodu svog obraćanja.

„Obilježavanje datuma poput 7. avgusta ima, zato, snagu zavjeta i obaveze. Obaveze da pamtimo one koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, za našu slobodu i vrijednosti koje danas u našoj svakodnevnici nastojimo odbraniti i dalje afirmirati.“, istakao je.

Čas historije je održao komandant Ibrahim Nurikić koji je odlučio da prisutne građane ove godine upozna o značaju bitke a ne o njenom samom toku.
Imami Medžlisa IZ Gračanica su proučili Dovu za šehide i nekoliko sura iz Kur’ana.

Program obilježavanja su upotpunili članovi hora udruženja Sijedi krš i hor Medžlisa IZ Gračanica izvođenjem ilahija, dok je Irfan Kasumović čitao prigodne odlomke iz romana.

Brojne delegacije su položile cvijeće na spomen obilježju oslobodilaca Visa , između ostalih gradonačelnik Helić, delegacije svih boračkih udruženja, udruženja građana, odreda izviđača, delegacija MZ Babići, roditelji poginulih boraca i dr.