Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

ODRŽAN SASTANAK MREŽA PRAKTIČARA ZA UPRAVLJANJE LOKALNIM RAZVOJEM

ODRŽAN SASTANAK MREŽA PRAKTIČARA ZA UPRAVLJANJE LOKALNIM RAZVOJEM

2019-06-13T11:28:33+00:00 13.06.2019|

U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH) i Saveza opština i gradova RS (SOGRS) u Sarajevu, 11. juna/lipnja 2019. godine održan je četvrti zajednički sastanak mreža praktičara za upravljanje lokalnim razvojem, a uz podršku Projekta „Integriranog lokalnog razvoja (ILDP)”, koji podržavaju Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program ujedninjenih nacija (UNDP).

Fokus sastanka mreža praktičara za upravljanje lokalnim razvojem stavljen je na značaj i važnost ciljeva održivog razvoja u BiH. U uvodnom dijelu sastanka direktorica Saveza općina i gradova FBiH, g-đa Vesna Travljanin, pozdravila je prisutne u ime oba saveza, te naglasila da će savezi u narednom periodu sve više pažnje posvećivati ovoj temi, te pružiti podršku jedinicama lokalne samouprave u aktivnostima podizanja svijesti o važnosti ciljeva održivog razvoja.

Učesnicima se obratila i g-đa Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH te istakla značaj ciljeva održivog razvoja u BiH.

Panelist, g-din Nijaz Avdukić, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja FBiH i g-din Nemanja Kovačević, pomoćnik ministra za evropske integracije i Međunarodnu saradnju RS-a su učesnicima približili okvir za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, kao i budućim koracima i očekivanjima u narednom periodu, dok je g-đa Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina, sa prisutnima podijelila svoja iskustva u integraciji ciljeva održivog razvoja.

Drugi dio sastanka posvećen je vanjskim izvorima finansiranja lokalnih razvojnih prioriteta koje su predstavili g-din Predrag Šupljeglav, član interne-komisije radne grupe SOGFBiH-a i g-din Dragan Mišić, član inter-resorne radne grupe SOGRS-a, Također, g-đa Umihana Krličević-Omerović, koordinator Mreže URL SOGFBiH i g-din Draga Mišić su predstavili programe rada obe mreže za 2019. godinu i projekcije za 2020. godinu.

Sastanku je prisustvovalo preko 60 učesnika iz JLS u BiH, članovi mreže praktičara Grada Gračanica su Fernada Helić-Čamdžić, šef Odsjeka za lokalni razvoj i Mirza Hodžić savjetnik gradonačelnika.

Web stranica SOGFBIH

Agenda- 2030 u mojoj zajednici (engleska verzija)

MREZA PRAKTICARA KONTAKTI