Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

ODRŽAN SASTANAK NA TEMU: UPRAVLJANJE RIZICIMA U SLUČAJEVIMA KATASTROFE

ODRŽAN SASTANAK NA TEMU: UPRAVLJANJE RIZICIMA U SLUČAJEVIMA KATASTROFE

28.10.2015|

U multifunkcionalnoj sali Općine Gračanica, u srijedu 28.10.2015. godine u organizaciji Općine Gračanica, MarketMakers projekta i NERDA-e, održan je sastanak na temu Upravljanje rizicima u slučajevima katastrofe.

Sastanku su prisustvovali Općinski načelnik, šefovi službi Općine Gračanica, saradnici na projektu kao i predstavnici firmi. Svi učesnici su dobili informacije o štetama od poplava u Općini Gračanica tokom 2014. godine, te o projektima koje je Općina implementirala u okviru obnove i zaštite od poplava. Prezentaciju je izvršio šef Službe civilne zaštite Mustafa Bajić.

Općina Gračanica je 01.10.2015. godine potpisala Ugovor o poslovnoj saradnji sa Uredom Helvetas Swiss Intercooperation u Bosni i Hercegovini sa ciljem stupanja u partnerski odnos Općine Gračanica i MarketMakers projekta, te izgradnje saobraćajnice koja povezuje magistralni put M4 i Sočkovački put. Projekat je podržan od Vlade Švicarske, a realizuje se u okviru projekta MarketMakers čija je vrijednost 165.235 KM.

Kroz podršku Općini za izgradnju predmetne saobraćanice, MarketMakers želi osigurati zaštitu poduzetničke zone u Gračanici, očuvanje radnih mjesta u plavnim područjima sa ambicijom širenja poduzetničke zone i dodatanog zapošljavanja.

Općinski načelnik u svom obraćanju se zahvalio MarketMakersu kao i NERDI te istakao da  Općina Gračanica provodi niz aktivnosti u cilju smanjenja rizika i prevencije od poplava. Svrha sastanka je da se prepozna značaj i korist koju će projekat imati za prevenciju od poplava kao i za razvoj poduzetničke zone.

Fokus sastanka je bilo i zajedničko djelovanje na popravkama i prevencijama od poplava i drugih elementarnih nepogoda, kao i pokretanje javno-privatnog dijaloga o upravljanju rizicima od katastrofa uz razmjenu iskustava i ideja.