Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Održana sjednica Kriznog štaba Grada Gračanica

Održana sjednica Kriznog štaba Grada Gračanica

17.03.2020|

Gradonačelnik Helić je danas prisustvovao vanrednoj sjednici u Vladi TK nakon čega je sazvao sjednicu Kriznog štaba Grada Gračanica.

Na samom početku članove Kriznog štaba je upoznao sa informacijom da od danas koordinaciju i upravljanje nad stanjem  preuzima Gradski štab civilne zaštite Grada Gračanica a  nakon prihvatanja odluke u vezi sa proglašenjem stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine i opasnosti od širenja zarazne bolesti na području Tuzlanskog kantona.

Gradonačelnik je upoznao prisutne i sa odredbama i naredbama koje su donešene a koje možete pogledati OVDJE.

Direktorica Doma zdravlja je takođe govorila o trenutnom stanju i o povećanom broju osoba kojima je određen karantin obzirom da je bio značajan priliv dolazaka iz inostranstva tijekom vikenda. Iz policije navode da se redovno kontrolišu i obilaze osobe kojima je izdato rješenje o samoizolaciji ali da se pojavljuju i osobe koje krše naredbu za koje će biti dalje provedena procedura po Zakonu.

Iz Komusa navode da u narednih 15 dana se održava samo Zelena pijaca, a da za dane vikenda planiraju čišćenje i dezinfekciju ulica u gradu.

Dom zdravlja uvodi trijažni sistem kako bi brže identifikovali problem pristiglog pacijenta i uputili ga na odgovarajući odjel.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona poručuju da je Tuzlanski kanton jedan od najorganizovanijih i da je najozbiljnije pristupio trenutnoj situaciji.