Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

OPĆINE GRAČANICA I PETROVO U PROJEKTU PRO-BUDUĆNOST

OPĆINE GRAČANICA I PETROVO U PROJEKTU PRO-BUDUĆNOST

05.11.2015|

U multimedijalnoj sali općine Gračanica 05. 11. 2015. godine održan je okrugli sto na temu   „ Uloga obrazovanja i civilnog društva u izgradnji mira u lokalnim zajednicama“.

Okrugli sto je održan u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici općine Gračanica, načelnik općine Petrovo Ozren Petković, Vehid Šehić predstavnik Foruma građana Tuzla, prof.dr. Nerzuk Ćurak, novinar Ilija Šagolj, projekt koordinator PRO-budućnost Siniša Moreti, te učenici i profesori srednjih škola općine Gračanica.

PRO-Budućnost će djelovati u 30 općina i gradova, odnosno, kroz 15 parova općina i gradova tj. lokalnih zajednica koje su iako geografski blizu bile podijeljene po etničkoj liniji kako bi omogućio pomirenje i izgradnju mira unutar i među zajednicama. Općina Gračanica će kroz projekat intenzivno sarađivati sa općinom Petrovo.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Potrebno je pružiti mogućnost građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive „drugih“ i ostvare saradnju na aktivnostima  koje mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama.

Projektne aktivnosti uključuju obuku, mirovne kampove, javna govorenja, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative. Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da sarađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti.

Načelnik općine Petrovo u svom obraćanju je pohvalio općinu Gračanica i općinskog načelnika na izuzetnoj saradnji. Istakao je da ove dvije općine imaju dugogodišnju saradnju u raznim sektorima te se nada da će se kroz ovaj projekat ta veza ojačati.

Mladi općine Gračanica će moći sudjelovati u treninzima, aktivnostima liderstva, mirovnim kampovima i konferencijama. Nevladine organizacije i neformalne grupe će kroz projekat imati mogućnost da dobiju finansijsku podršku za realizaciju aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici, istakao je Siniša Moreti.

Nakon predavanja koja su upriličili prof.dr. Miodrag Živanović, prof.dr. Nerzuk Ćurak i Vehid Šehić uslijedio je otvoren i iskren dijalog između srednjoškolaca i profesora.