Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

OPĆINU GARAČANICA POSJETIO AMBASADOR CRNE GORE

OPĆINU GARAČANICA POSJETIO AMBASADOR CRNE GORE

16.03.2016|

Općinu Gračanica u utorak 15.03.2016. godine posjetio je ambasador Crne Gore nj.ekselencija Milan B. Lakić.

Na zvaničnom prijemu u kabinetu općinskog načelnika Nusreta Helića, načelnik je istakao da je ova posjeta poslovno – prijateljska jer će Općina Gračanica u skorije vrijeme biti bratimljena sa Općinom Pljevlja u Crnoj Gori. Pljevlja je grad na sjeveru Crne Gore, prostire se na 1346 km². Općina Pljevlja je treća po veličini i broju stanovnika u Crnoj Gori.

 

Na današnjem susretu se razgovaralo o poslovnoj saradnji te je dogovoreno da Gračanica bude domaćin privrednicima iz Pljevlja na ovogodišnjem sajmu „Grapos-expo 2016“. Načelnik je upoznao ambasadora sa posljednjim infrastrukturnim projektima, razvoju privrede, sanacijama od poplava i klizištana na Općini.

Nakon zvaničnog prijema, ambasador i općinski načelnik su posjetili udruženje „Gračaničko keranje“ te se upoznao sa radom Udruženja, i načinom izrade ručnog rada keranja.

 Posjeta Gračanici nastavljena je obilaskom kompanija „Kovan“ i „Index“, firmama koje imaju ili planiraju saradnju sa crnogorskim partnerima i proširenju poslovnih odnosa na crnogorsko područje.

Ambasador Milan B. Lakić izrazio je oduševljenje današnjom posjetom kao i razvojem obiđenih gračaničkih firmi te dodao da je Gračanica jedna od najrazvijenijih obiđenih privrednih sredina. Na kraju je dodao da je siguran da će se bratimljenjem gradova još više ojačati privredni razvoj kao i međusobna saradnja privrednih subjekata ove dvije zemlje.