Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

POTPISANA TRI UGOVORA U OKVIRU PROJEKTA HITNOG OPORAVKA OD POPLAVA

POTPISANA TRI UGOVORA U OKVIRU PROJEKTA HITNOG OPORAVKA OD POPLAVA

25.07.2016|

Općinski načelnik Nusret Helić, u petak, 22.07.2016. godine, potpisao je tri ugovora u okviru faze II projekta „Hitni oporavak od poplava“ (FERP).
Ugovori su vrijednosti u iznosu od 886.000 KM grant sredstava za sanaciju klizišta i dionice puta u Serhatlijama MZ Prijeko Brdo, Stjepanovac-Samuela Elezara, Korića Han-Grabovac u MZ Gračanica. Donator je Svjetska banka, a odabrani izvođač radova Roading d.o.o. Gračanica. Radovi će se realizovati u roku od 60 i 75 dana. Navedeni radovi obuhvataju izgradnju i rekonstrukciju postojeće fekalne i oborinske kanalizacije, sanaciju klizišta, postavljanje javne rasvjete, te asfaltiranje dionica.

 

Pored predstavnika Općine Gračanica, potpisivanju ugovora su prisustvovali gospodin Alojz Dunđer, direktor Jedinice za implementaciju projekata (PIUŠUM) koja djeluje u okviru Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Zoran Mičević, koordinator projekta „Hitni oporavak od poplava“, gospodin Igor Čevro, saradnik za javne nabavke PIUŠUM, kao i gospodin Sabit Korić, direktor Roading d.o.o. i gospodin Admir Fazlić, direktor Baupartner d.o.o., koja će vršiti nadzor nad pomenutim radovima.

Općinski načelnik je iskazao zadovoljstvo uspješnom aplikacijom Općine Gračanica za ovako značajne infrastrukturne projekte, koji su rezultat kontinuiranog i ozbiljnog rada, sa ciljem da se posljedice od poplava u potpunosti saniraju.
Općina Gračanica je uložila 50.000 KM u izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve projekte, što je nužan preduslov za samo apliciranje, te izdvojila sredstva za vršenje nadzora. Bitno je napomenuti da je odobrenje ovih projekata također rezultat uspješne implementacije četiri projekta sanacija od poplava u 2015.godini iz faze I, te da sve odluke donosi Upravni odbor projekta „Hitni oporavak od poplava“, koje zatim realizira gore navedena Jedinica PIUŠUM. Uskoro se očekuje i pokretanje procedure javne nabavke za preostala tri kandidovana projekta sanacije klizišta i puta u MZ Stjepan Polje (Jahići), MZ Malešići (Golaći) i MZ Gračanica (Crni put – Seljanuša).
Projekat je ključni element neposrednog odgovora Svjetske banke na razorne poplave, koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014., a njegov krajnji cilj je da se Bosna i Hercegovina vrati na nivo rasta od prije poplava.