Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Potpisani ugovori sa 125 stipendista

Potpisani ugovori sa 125 stipendista

24.01.2020|

Gradonačelnik Nusret Helić danas je potpisao ugovore sa učenicima i studentima koji su na osnovu Odluke Gradskog vijeća dobili stipendije u školskoj, odnosno akademskoj 2019/2020 godini.

Nakon provedene konkursne procedure i obrađenih zahtjeva, uslove za stipendiju ispunilo je 112 učenika i studenta.

Na ovaj broj bit će dodane i stipendije koje prema Odluci Gradonačelnik dodjeljuje za specifična zanimanja, posebno nadarene učenike i studente, sportiste i sl. te tri stipendije koje Gradonačelnik daje lično od svojih primanja.

I ove godine stipendije su se dodjeljivale u pet kategorija: boračke populacije, slabije materijalno stanje, nadareni učenici, deficitarna zanimanja i učenici generacije.

Visina stipendije na mjesečnom nivou za učenike iznosi 60, a za studente 120 KM.

U obrаćаnju studentimа  i učenicima Gradonačelnik je istаkаo dа se lokalna vlast trudi da svake godine povećava broj odobrenih stipendija pa tako je i ove godine učinjeno. Ove godine je dostignut najveći broj odobrenih stipendija.

Gradonačelnik je u svom obraćanju prisutne upoznao i sa drugim vidovima pomoći učenicima i studentima kao što je obezbjeđivanje udžbenika i mjesečnih karti te investiranje u utopljavanje školskih objekata  i drugo.

„Pokušajte sticati znanje i doći do diplome. Učite jer samo sa dobrim znanjem imate priliku da dođete i do posla i da budete pravi sudionici u kreiranju boljeg sistema.“, zaključio je Gradonačelnik.

Isplata prvih stipendija najavljena je već za narednu sedmicu.