Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

Potpisani ugovori sa deset korisnika u projektu „Proizvodnja jagode u Gradu Gračanica“

Potpisani ugovori sa deset korisnika u projektu „Proizvodnja jagode u Gradu Gračanica“

16.07.2020|

Danas su u Multimedijalnoj sali Gradske uprave Gračanica potpisani ugovori sa 10 korisnika u okviru projekta sadnje jagoda koji Grad Gračanica realizuje u saradnji sa Švicarskim Caritasom.

Korisnici kojima su odobreni paketi za sadnju jagode dolaze iz raznih kategorija, kao što su: mladi, žene, nezaposleni, borci, poljoprivredni proizvođači.

Paket koji korisnik potpisivanjem ugovora dobija je kompletan sistem za navodnjavanje (kap po kap) sa potrebnim priključcima, crnom folijom za uzgoj jagoda, sadnicama jagoda, zaštitnim sredstvima i đubrivima i praktična edukacija o proizvodnji. Ukupan budžet ovog projekta je 25.000 KM,  Caritas i Grad Gračanica projekat finansiraju sa po 40% dok je planirano učešće krajnjih korisnika od 20%.

Govoreći o značaju ovih naizgled malih projekata koji će pomoći jednom dijelu građana da uvećaju svoje prihode proizvodnjom jagoda, Gradonačelnik je najavio da će Grad preuzeti finansiranje i dijela koji su korisnici bili duži dati kao svoje vlastito učešće od 20%.  Time bi Grad u projektu učestvovao sa 60%, a Caritas sa 40%.

Lejla Vinčević – savjetnica za proizvodnju voća Caritasa Švicarska je naglasila da je i ovom projektu imala izuzetno dobru saradnju sa Gradskom upravom i najavila da će već u narednoj sedmici biti izvršena distribucija paketa a sadnja je planirana početkom narednog mjeseca.