Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

POTPISANI UGOVORI ZA DODJELU 20 PLASTENIKA

POTPISANI UGOVORI ZA DODJELU 20 PLASTENIKA

20.10.2015|

U multimedijalnoj sali Općine Gračanica 20.10.2015. godine potpisano je 20 ugovora, u implementaciji projekta „Projekat plastenika-Gračanica“, između Općine Gračanica, organizacije Muslim Aid i korisnika.

Riječ je o ugovorima o sufinansiranju koje će Općina Gračanica na principima međusobne saradnje i kofinansiranja sa organizacijom Muslim Aid realizovati kroz program „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno marginaliziranih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“.

 

Korisniku se dodjeljuje plastenik površine 100 m2 sa sistemom za  navodnjavanje. Nabavna vrijednost jednog plastenika je 2.450,00 KM. Obaveza korisnika je da plastenik ne smije u roku od 2 godine otuđiti, iznajmiti trećem licu ili koristiti ga nenamjenski.

Općina Gračanica će obezbijediti oko 20.000 KM, što predstavlja 40% od ukupnog iznosa neophodnog za realizaciju programa, dok će preostala sredstva obezbijediti Muslim Aid i to 40% i korisnici programa 20%.

Korisnici sa najvećim brojem bodova su odabrani putem javnog poziva. Komisiju su činili predstavnici Općine Gračanica i Muslim Aid-a  koji su izabrali 20 korisnika od ukupno 54  prijavljena kandidata.

Općinski načelnik se zahvalio organizaciji Muslim Aid te istakao opredjeljenost lokalne zajednice ka napretku, što podrazumijeva punu podršku poljoprivredi i poljoprivrednicima, efikasnije rješavanje njihovih zahtjeva te otklanjanje svih nedaća kako bi olakšali brži i jači razvoj. Politika Općine Gračanica je da ljudima pomaže na ovaj način, da im omogućimo da svojim radom proizvode hranu za svoje potrebe, a da ostvare i dodatni prihod, te smatramo da je ovo ulaganje u poljoprivredu korisnije nego neki drugi vid pomoći.

Načelnik je korisnicima plastenika zaželio puno uspjeha u radu i dobar prinos, uz obećanje da će se projekat dodjele plastenika nastaviti i narednih godina.

Korisnici programa koji su danas potpisali ugovor zahvalili su se općinskom načelniku i organizaciji Muslim Aid  koji su omogućili sufinansiranje uz želju da se ovakvi projekti realizuju i u budućnosti.