Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

Potpisani ugovori za izgradnju i sanaciju objekata u okviru projekta „Oporavak od poplava“

Potpisani ugovori za izgradnju i sanaciju objekata u okviru projekta „Oporavak od poplava“

2019-05-16T14:26:39+00:00 16.05.2019|

U ponedjeljak  (13.05.)  su u Multimedijalnoj sali Općine potpisani ugovori sa 15 korisnika u okviru projekta „Oporavak od poplava“. Riječ je o izgradnji 10 novih objekata za lica čiji su objekti uništeni/oštećeni u elementarnim nepogodama 2014. godine te o 5 sanacija postojećih objekata.

„Po meni još jedan veliki projekat, jer svaki projekat, kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje je zaista veliki. Dakle, nastavak projekta Oporavak od poplava, 15 novih ugovora. Iskoristio bih priliku da se zahvalim UNDP-u, implementatorima Hilfswergu a evo i Općina Gračanica je dala svoj doprinos“, rekao je ovom prilikom načelnik Helić, ističući da je posebno sretan kada vidi lica korisnika.

Program za oporavak od poplava- stambeno zbrinjavanje implementira se u  44 općine i grada u BiH.  Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finanasira ga Evropska unija.

Obaveza Općine po ovom projektu, osim uplate 5.000 KM po novoj stambenoj jedinici, jeste obezbijediti placeve za one korisnike koji iste nemaju u svom vlasništvu te obezbijediti svu dokumentaciju potrebnu za gradnju objekata, vanjsko uređenje terena, potrebnu infrastrukturu kao i obezbijediti nadzor sa svoje strane.

U sklopu projekta se nalazi ukupno 21 korisnik, tako da je osim potpisanih ostalo još 6 korisnika za stambeno zbrinjavanje sa kojima će biti potpisani ugovori po završenoj proceduri odabira izvođača radova.