Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

POTPISANI UGOVORI ZA IZGRADNJU OSAM STAMBENIH OBJEKATA U LUKAVICI

POTPISANI UGOVORI ZA IZGRADNJU OSAM STAMBENIH OBJEKATA U LUKAVICI

28.10.2015|

 

U kabinetu općinskog načelnika Nusreta Helića 28.10.2015.godine, potpisano je osam ugovora o izgradnji stambenih objekata za korisnike čiji su domovi uništeni u poplavama.

Riječ je o projektu kojeg implementira UNDP u okviru EU Programa oporavka od poplava, a dio sredstava je obezbijedio Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Općina Gračanica je dodijelila besplatne placeve za izgradnju osam kuća, snosit će troškove izdavanja dozvola i saglasnosti, uređenja komunalne infrastrukture i pristupnih puteva na lokalitetima na kojima će se graditi objekti. Općina Gračanica snosi i troškove izgradnje temalja za navedenih osam objekata za svaki po 5.000 KM.

Šef regionalne kancelarije UNDP-a u Doboju Siniša Ubiparipović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora izjavio je da je riječ o projektu koji obuhvata izgradnju 150 stambenih jedinica za osobe koje su u poplavama ostale bez domova. U Lukavici će se graditi osam tipskih kuća, prizemnica, čvrste gradnje a u ovisnosti o broju članova u obitelji radi se o površini od 27 do 72 m2.

Vrijednost ovog projekta je 7 miliona KM a vrijednost jedne kuće u Lukavici je oko 39.000 KM.

Početak radova planiran je u idućih deset dana, a dovršetak se očekuje u roku od 90 dana od ulaska izvođača u radove.

Općinski načelnik izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta te se zahvalio Federalnom fondu, kao i UNDP-u na dosadašnjoj saradnji i podršci u sanaciji šteta nastalih usljed jedne od najvećih prirodnih nesreća. Posebnu zahvalnost je uputio korisnicima na njihovom strpljenju te istakao da će Općina Gračanica i dalje aktivno učestvovati u poduzimanju aktivnosti na realizaciji pomoći, kako u izgradnji kuća, tako i na prevenciji i trajnom saniranju klizišta.