Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

Primopredaja 10 stambenih jedinica za korisnike u projektu „Oporavak od poplava“

Primopredaja 10 stambenih jedinica za korisnike u projektu „Oporavak od poplava“

2019-10-09T15:31:13+00:00 09.10.2019|

U okviru UNDP programa trajnog zbrinjavanja žrtava poplava, za deset novih porodica čiju su imovinu uništila klizišta, sagrađene su kuće  po principu “ključ u ruke”.

Da napomenemo da je ranije sagrađeno i obnovljeno preko 50 stambenih objekata.

U ovom, zajedničkom projektu, Grad je obezbijedio zemljište, finansirao izgradnju temelja kuća, te svih potrebnih dozvola i komunalne infrastrukture.

Ranije je izvršena i primopredaja za 5 sanacija koje su završene početkom septembra, a do kraja godine ostaje još da se završi 6 izgradnji objekata i jedna sanacija.

Štete u 2014. godini nastale usljed poplava i klizišta su bile ogromne, a projekat „Oporavak od polava“ i maksimalna uključenost Gradske uprave te spremnost Gradonačelnika Helića da listu korisnika čak dva puta proširi rezultirala je činjenicom da su svi korisnici koji su prijavili poplave i klizišta stambeno zbrinuti te da im je ukazana određena pomoć.

Program se implementira u 44 općine i gradova u BiH.

Vrijednost Programa je cca 15 miliona EUR, finansira ga Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa entitetskim vladama, partnerskim općinama i gradovima i UNDP-om u BiH.
Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i partnerskim općinama i gradovima.