Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

PROJEKAT PET ROBORIS: VRIJEDNA DONACIJA OPĆINI GRAČANICA

PROJEKAT PET ROBORIS: VRIJEDNA DONACIJA OPĆINI GRAČANICA

01.07.2015|

Vrijednu donaciju općinama Gračanica, Doboj Istok, Lukavac, Doboj i Petrovo uručio je danas italijanski ambasador u BiH, NJ.E. Ruggero Corrias, u prostorijama MFS-a Emmaus u Doboj Istoku. Riječ je o donaciji u vrijednosti od oko 85.000 KM koja je realizovana u okviru projekta Vlade Italije Pet Roboris u kojem pored pomenutih općina i MFS Emmausa sudjeluje i Provincija Arezzo iz Italije.

Općini Gračanica doniran je hidraulični agregat i kombinovani uređaj za razupiranje i sječenje, koji će koristiti vatrogasnoj jedinici za spašavanje unesrećenih u saobraćajnim udesima i drugim opasnostima. U ime Općinskog načelnika Nusreta Helića ugovor  o preuzimanju donacije potpisala je Aida Hodžić, šefica Službe za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove Općine Gračanica.

 

Prema riječima italijanskog ambasadora ovom donacijom završena je III faza projekta Pet Roboris, ali će i dalje nastaviti sa projektima, koji će kroz razne aktivnosti biti realizovan u općinama i gradovima Federacije BiH i Republike Srpske.

Podsjećamo, projekat Pet Roboris do sada je kroz brojne aktivnosti realizovan u pomenutim općinama/opštinama koje gravitiraju rijeci Spreči s ciljem da se deminira što veća površina u ovom području, da se uredi vodotok rijeke Spreče, da se opreme i osposobe općinske službe za civilnu zaštitu i volonteri, te da se ojačaju kapaciteti protivpožarne zaštite. Sporazum o sudjelovanju u projektu 2008. Godine potpisali su: načelnici općina Gračanica, Lukavac, Doboj Istok (entitet Federacija BiH ), Doboj i Petrovo (entitet RS-e u BiH), Međunarodni forum solidarnosti- Emmaus, Predsjednika Provincije Arezzo, Predsjednik provincijskog vijeća volontera i  V.O.C.I.S. (Volonteri za međunarodnu kooperaciju za razvoj), da bi se poslije u projekat uključili Vlada Italije, Ambasada Italije u biH i Ured italijanske kooperacije za razvoj.