Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

ODRŽANA SVEČANA CEREMONIJA SADNJE DRVEĆA „PRIJATELJSTVA“

ODRŽANA SVEČANA CEREMONIJA SADNJE DRVEĆA „PRIJATELJSTVA“

12.10.2015|

Povodom obilježavanja početka projekta „BILD IT-Razvoj IT stručnjaka u regiji Doboj-Tešanj-Gračanica“, 12.10.2015. godine, upriličena je svečana ceremonija sadnje drveća prijateljstva u parku ispred zgrade Općine.

Ceremonija se organizovala u saradnji sa Općinom Gračanica, organizacijom BILD, te polaznicima obuke iz Gračanice i Petrova.

 

Nevladina organizacija BILD „Bosanska inicijativa za lokalni razvoj“ u saradnji sa softwerskim kompanijama iz BiH, Općinom Gračanica i drugim općinama u regionu implementira projekat pod nazivom „BILD IT-Razvoj IT stručnjaka u regiji Doboj-Tešanj-Gračanica“. Projekat predviđa jednogodišnju obuku mladih osoba starosti od 18 do 35 godina kako bi postali izvrsni stručnjaci za programske jezike koji se koriste za softwersku komponentu razvoja informacionih tehnologija (Java i Eclipse ID-e sa uvodom u Java Patterns, jUnit, Tomcat, Maven, servlete te HTML i CSS). Obuka je besplatna za sve osobe sa područja Općine Gračanica i šire.

Christopher Brangdon ispred Udruženja Bosanska inicijativa za lokalni razvoj BILD izjavio je da sa Općinom Gračanica i Općinskim načelnikom Nusretom Helićem ima izuzetnu saradnju unazad dvanaest godina te da je i ovaj projekat dokaz tome. Obuku poohađa 26 polaznika koji pohađaju časove sveke sedmice u trajanju 3 do 4 sata u multimedijalnoj sali Općine Gračanica. Sadnjom šest stabala tamarisa označen je početak ovog projekta.

Općinski načelnik se obratio polaznicima i istakao da ova obuka predstavlja jedinstvenu priliku za svaku mladu osobu te da je ovaj projekat od velikog značaja za građane Općine Gračanica,  jer otvara mogućnost zapošljavanja u najbrže rastućoj industriji današnjice (informacionim tehnologijama – IT). Općina Gračanica je uvijek imala sluha za mlade i njihove potrebe te shodno tome je podržala ovaj projekat kao i sve aktivnosti kojima je cilj afirmisati mlade i unaprijediti njihova znanja.