Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Sajamske aktivnosti

Sajamske aktivnosti

GRAPOS EXPO je sajam poduzetništva i obrta širokog spektra, međunarodnog karaktera i razvojno-edukativnog usmjerenja. Sajam se profilira kao sajam dostignuća proizvodnog i uslužnog poduzetništva i obrta, starih i umjetničkih zanata te kvalitetnih uvjeta iz okruženja koji doprinose razvoju poduzetništva i obrta. Vizija projekta GRAPOS-EXPO Grapos Expo je najveći sajam poduzetništva i obrta u regionu koji okuplja sve relevantne institucije i kompanije na jednom mjestu. Misija projekta GRAPOS-EXPO Postati najveći sajam poduzetništva i obrta u našoj regiji i pozicionirati se kao najveći poduzetnički događaj u Bosni i Hercegovini. Grapos Expo je generator razvoja privrede, podrška poduzetništvu i obrtu te mjesto okupljanja svih stakeholdera vezanih za napredak privrede u BiH. Opširnije o sajmu na linku:  https://graposexpo.com


Zimski bazar prvi put je održan u decembru 2016. godine. Program „Zimski bazar“ ima za cilj ponuditi mogućnost odgovornim društvima za predstavljanje vlastite radinosti. Učesnici Zimskog bazara su udruženja žena, osnovne i srednje škole, ostale nevladine organizacije i pojedinci. Organizatori Zimskog bazara su Općina Gračanica, udruženja žena općine Gračanica i BKC Gračanica.


Sajam ženskog poduzetništva se prvi put obilježio 2017. godine, a već naredne je dobio simboličan naziv „Zlatne ruke Gračanice“. Sajam se održava u jesen, u centru grada a učešće pored domaćih udruženja žena, gračaničkih srednjih škola uzimaju i gostujuća udruženja iz susjednih općina. Cilj sajma je afirmacija poduzetništva koje vode žene, produbljivanje procesa, prepoznavanje potrebe žena poduzetnica u lokalnoj sredini, te pružanje adekvatne podrške i uklanjanje nepotrebnih administrativnih prepreka. Organizatori sajma „Zlatne ruke Gračanica“ su Općina Gračanica, udruženja žena općine Gračanica i BKC Gračanica.

Osnovna škola ”Hasan Kikić” Gračanica u saradnji sa Vijećem roditelja škole u prethodne dvije godine je organizovala Sajam učeničkih radova. U projekat su bili uključeni učenici, nastavnici, roditelji i ostali uposlenici škole. Škola je u projekat uključila i nekoliko gračaničkih firmi kao prijatelje Sajma. Prihodi od ovih projekata su usmjereni za rekonstrukciju sportske sale ove škole. Na osnovu jako pozitivnih iskustava u organizaciji prethodnih sajmova, a na prijedlog Udruženja poslodavaca općine Gračanica i Vijeća roditelja škole, početkom školske 2017/18. godine, formirana je sekcija Učeničkog poduzetništva u koju je uključeno 8 nastavnika i oko 100 učenika. Kako bi se ozbiljno pristupilo samoj realizaciji projekta, potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Udruženja poslodavaca, Vijeća roditelja škole, Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Općine Gračanica i škole na projektu ”Poduzetništvo učenika”. Memorandumom su definisane aktivnosti i ciljevi projekta, realizacija istog, obaveze projektnih partnera, kao i praćenje i evaluacija samog projekta. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je unapređenje i razvijanje poduzetničkog duha kod učenika. U školskoj 2017/18. godini projektom su obuhvaćene oblasti tehnologije, informatike, biologije kao i nezaobilazno područje eko i zdrave ishrane. Na prijedlog Udruženja poslodavaca projekat se realizuje u sljedećim privrednim subjektima/firmama: Plastoflex, Plastex, Terasit Insulation, Tring, Suman, Plamingo, Jukan, Veterinarska Stanica i VETTeam doo Gračanica.