Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Saopštenje sa sjednice Zdravstvenog savjeta Gračanica od 26.02.2020.godine

Saopštenje sa sjednice Zdravstvenog savjeta Gračanica od 26.02.2020.godine

27.02.2020|

S ciljem provođenja mjera pojačanog epidemiološkog nadzora, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH  i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  FBiH, imenovan je Krizni štab Grada Gračanica, sa zadatkom da prikuplja informacije i koordinira aktivnosti sa Federalnim kriznim štabom i Kriznim štabom TK za korona virus, kako bi se u slučaju potrebe preduzele  mjere za sprečavanje i suzbijanje potencijalnih opasnosti po život i zdravlje naših građana.

U skladu sa novonastalom situacijom, održana je i vanredna sjednica Zdravstvenog savjeta Gračanica, na kojoj su pored članova Savjeta bili prisutni: dr. Mujić Mubidin spec. epidemiolog Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gračanica, Denis Čamdžić, sanitarni inspektor Grada Gračanica i Nihad Krajinović, predsjedavajući Gradskog vijeća Gračanica.

Na sjednici je razmatrana epidemiološka situacija vezana za korona virus na području našeg grada, kao i  saopštenja i preporuke Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo TK-a vezana za isto.

JZU na nivou grada su preduzele potrebne mjere rane detekcije korona virusa, prema uputama Federalnog Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni savjet na nivou Grada Gračanica donosi slijedeće zaključke i preporuke:

 1. Pozivaju se svi BH i strani državljani, koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, odnosno Gračanici, a koji su se u posljednjih 7-10 dana vratili u BiH i Gračanicu iz Kine, Irana, Južne Koreje i Italije, da se jave u Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gračanica, bez obzira da li imaju simptome respiratorne bolesti ili ne, a radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna samoizolacija.
 • U slučaju da se osobama preporuči kućna samoizolacija, iste će biti praćeno od strane epidemiologa u periodu inkubacije.
 • U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje), građani telefonom trebaju obavijestiti Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gračanica (broj telefona 124), koja će uputiti mobilni tim na kućnu adresu  obaviti pregled i odrediti dalje postupanje. Do dolaska mobilnog tima savjetuje se ostati kod kuće, i, po mogućnosti poduzeti mjere samoizolacije, s ciljem zaštite zdravlja ukućana (kontakata).
 1. Preporučuje se građanima Gračanice, da izbjegavaju putovanje izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH, povodom Dana nezavisnosti i osmomartovskih praznika, kongresa, sajmova, seminara i slično.
 2. Zdravstveni savjet Gračanica, apeluje na građane da ne podliježu neprovjerenim informacijama i panici. Mišljenja smo da je potrebna i neophodna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno.
 3. Podsjećaju se građani na generalne preporuke Federalnog ministarstva zdravstva za stanovništvo s ciljem smanjenja rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe), čija je sezona u toku, a koji se odnose i na smanjenje rizika od korona virusa:
 • Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.
 • Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
 • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
 • Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
 • Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.
 • Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.

Pitanja_i_odgovori_web1