Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

U Gračanici je promovisana monografija “Za vječno sjećanje”

U Gračanici je promovisana monografija “Za vječno sjećanje”

01.11.2019|

„Volio bih da smo u mnogo ljepšoj prilici, da predstavljamo neko umjetničko djelo. Mi danas predstavljamo monografiju onih kojih više nema“,  započeo je svoje izlaganje autor monografije ‘Za vječno sjećanje’ Vahid Klopić.

Monografija „Za vječno sjećanje“ (šehidi, poginuli borci i civilne žrtve rata 1992.-1995. na području općine Gradačac) predstavljena je danas u Multimedijalnoj sali Gradske uprave Gračanica. Prezentatori su bili članovi Udruženja porodica šehida i poginulih boraca grada Gradačac, a samoj prezentaciji su prisustvovali Gradonačelnik grada Gračanica, predstavnici boračkih udruženja grada Gračanica i članovi porodica šehida i poginulih boraca Gračanice čija se imena i nalaze u ovoj knjizi.

Neka ova knjiga posluži nekome da se prisjeti poznatih ljudi, rođaka, radnih kolega, a nekima neka posluži za razna sociološka, psihološka vojna i druga istaživanja – stoji između ostalog u predgovoru ove knjige koja je štampana kao zbirni pregled biografija i fotografija svih  842 borca koji su poginuli braneći BiH.

Kao domaćin obratio se i Gradonačelnik Helić koji je rekao da je i sam bio učesnik borbi u Gradačcu i da će mu ova knjiga svakako koristiti da se prisjeti svojih prijatelja koji su nažalost izgubili živote braneći i Gradačac ali i Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je duboku zahvalnost i članovima porodica šehida koji su se odazvali današnjem događaju.

Nakon prezentacije podijeljene su knjige za sve članove porodica šehida.