Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

U Gračanici proglašeno stanje prirodne nesreće – Najavljene tužbe prema Vladi TK i JP Spreča –

U Gračanici proglašeno stanje prirodne nesreće – Najavljene tužbe prema Vladi TK i JP Spreča –

29.06.2020|

U petak je održana hitna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Gračanica na kojoj je jednoglasno usvojena i donesena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Od 8 juna, kada su zabilježene  prve štete uzrokovane prirodnom nesrećom u Gračanici, do danas je procijenjena šteta od poplava i klizišta u vrijednosti 1 022 180 KM.

Šteta je pričinjena na poljoprivrednom zemljištu, infrastrukturi, te stambenim i drugim objektima.

Komandant štaba civilne zaštite, Nusret Helić je po završetku sjednice dao sljedeću izjavu:
„Mi smo pratili stanje koje je uzrokovano obilnim kišama na području našeg grada , naših mjesnih zajednica i u prvi mah nismo se opredijelili za proglašenje stanja prirodne nesreće jer smo računali da će biti manje štete i manji problemi. Nakon što su se pojavila određena klizišta u nekoliko mjesnih zajednica, nakon što je Sprečko polje poplavilo – što je uzrokovano djelimično padavinama a najvećim dijelom je uzrok brana koja nas svaki put plavi odlučili smo proglasiti stanje . Prestale su padavine prije tri dana, a mi imamo porast rijeke Spreče, imamo nove količine zemljišta pod vodom u Sprečkom polju. Praktički 230 hektara zemljišta je poplavljeno“.

Danas je Gradonačelnik uputio oštro pismo prema Vladi TK i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u kome se između ostalog traži da se poduzmu hitne i odgovarajuće mjere prema preduzeću Spreča koje upravlja branom.

„Ukoliko nemate volje, hrabrosti i energije da preispitate dosadašnji način upravljanja branom onda bi morali nadoknaditi štete poljoprivrednicima u dolini Spreče. Budite sigurni da ćemo ustati u zaštitu poljoprivrednika na sve načine, pa i tužbama. Nećemo dozvoliti da su poljoprivrednici iz Sprečkog polja građani drugog reda u odnosu na neke sredine koje dobivaju sredstva iz Budžeta ili fondova za zagađenje zraka i slično“, stoji između ostalog u pismu.