Telefon: +387 35 700 800|info@gracanica.gov.ba  |    |  

U GRAČANICI SE NASTAVLJA SELEKTIVNO PRIKUPLJANJE AMBALAŽNOG OTPADA

U GRAČANICI SE NASTAVLJA SELEKTIVNO PRIKUPLJANJE AMBALAŽNOG OTPADA

2015-11-04T09:05:08+00:00 04.11.2015|

U srijedu 04.11.2015.godine u krugu JKP „Komus“ održana je primopredaja 72 kante za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada za sve vrtiće, osnovne i srednje škole koje će biti postavljene ispred škola i vrtića u općini Gračanica. Primopredaji su prisustvovali Općinski načelnik Nusret Helić, direktor JKP „Komus“ Senad Memić i stručna saradnica za prodaju i komunikacije Ekopaka Samra Jažić.

Nabavkom kanti za sve vrtiće, osnovne i srednje škole, Ekopak proširuje postojeću saradnju s JKP Komus i Općinom Gračanica, kako bi se krajnjim potrošačima omogućilo da odvojeno odlažu ambalažni otpad koji će se transportovati na reciklažu.

Ekopak je prvi operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH, ovlašten od strane Ministarstva, za čije osnivanje i visoke standarde poslovanja su vodeće domaće, regionalne i internacionalne kompanije uložile svoje imidže i kredibilitete. Ekopak je neprofitna kompanija putem koje svi privredni subjekti (uvoznici, pakeri, proizvođači, distributeri) mogu izmiriti svoje zakonske obaveze za ambalažu po najnižim održivim troškovima. Prikupljena sredstva od naknada se transparentno ulažu u razvoj sistema Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada, kroz saradnju sa komunalnim preduzećima i lokalnom zajednicom.

Načelnik Općine izrazio je zadovoljstvo što je Ekopak omogućio učenicima i mališanima ove općine da dobiju kante u koje će moći selektivno odložiti ambalažni otpad, ali ističe da je pored edukacije neophodno sprovesti i odgovarajuće mjere kako bi se građani odgovorno ponašali prema otpadu. Cilj je zaštita životne sredine i stvaranje jednog od uslova za održivi razvoj lokalne zajednice kroz podizanje kapaciteta komunalnog preduzeća za postupak upravljanja ambalažnim otpadom u skladu sa standardima i dobrom praksom koji se primJenjuju u zemljama EU.

Općina Gračanica je jedna od prvih općina koja je potpisala ugovor o saradnji sa neprofitnom kompanijom Ekopak i pridružila se Sistemu Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada.Dosadašnjom realizacijom projekta sa Ekopakom, JKP Komus je aktivnostima prikupljanja ambalažnog otpada obuhvatilo 7.528 stanovnika, a tokom prethodne 2 godine saradnje prikupljeno je blizu 65.000 kg ambalažnog otpada koji je transportovan na reciklažu, istakao je direktor JKP „Komus“.

Najavljena je i podjela setova kanti od 120 litara kao i vreća (žute i plave) za sva domaćinstva na području općine Gračanica.

Nakon primopredaje kanti, u Općini Gračanica u četvrtak 05.11.2015. godine najavljeno je održavanje edukativne predstave „Tvrle ekolog“, koju realizuje Ekopak u saradnji sa BNP Zenica  i Forumom građana Zenica.