Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Zasjedao Krizni štab Grada Gračanica

Zasjedao Krizni štab Grada Gračanica

11.03.2020|

Jutros  je održana treća sjednica Kriznog štaba Grada Gračanica  na kojoj je razmatran sljedeći dnevni red:

  • Informisanje o trenutnoj situaciji
  • Upoznavanje sa naredbama Ministarstva
  • Plan pripravnosti
  • Tekuća pitanja

Direktorica Doma zdravlja je dala informacije o trenutnoj situaciji ističući da i dalje u Gračanici nema potrebe za panikom ali da se maksimalno radi na preventivnom djelovanju. Po naredbi Ministarstva Zdravstva u Domu zdravlja se rade samo hitni pregledi dok su redovne kontrole smanjene. Takođe, mole građanstvo koje preuzima recepte  i lijekove da šalju mlađe članove porodica. Pregledi se zakazuju za tačno vrijeme kako se na hodnicima ne bi stvarale gužve.

Ponovo su apelovali i na građane koji dolaze iz zemalja kao što su Italija, Kina i ostale zemlje u kojima postoji mogućnost zaraze od korona virusa da se telefonom jave u Dom zdravlja za pregled i dalju proceduru.

I načelnik MUP-a Gračanica je izložio podatke koji se odnose na migrante u Gračanici obzirom da zbog uslova u kojima se kreću postoji mogućnost da se i kod njih javi zaraza te su isti juče prevezeni u Tuzlu, a nakon toga u Sarajevo.

Policija će u narednom periodu biti nešto više uključena u situaciju vezano za korona virus obzirom da su naredbom Ministarstva određene kazne  za sve one koji se ne pridržavaju naredbi, koji krše rješenje o izolaciji, ne prijavljuju se Domovima zdravlja i slično.

„Moramo biti odgovorni, operativni i djelovati brzo“, rekao je Gradonačelnik Helić. Napominjemo da je na prethodnom sastanku Kriznog štaba donesena Odluka da se Domu zdravlja Gračanica iz Budžeta uplati 5.000 KM za kupovinu potrebnih dezinfekcijskih sredstava i opreme  što će svakako doprinijeti boljoj pripremljenost Doma zdravlja ukoliko dođe do zaraze ali ponajviše u preventivnom djelovanju. Na sastanku je iznešeno da su  zaključci sa prethodne sjednice realizovani, te  su i sredstva prebačena Domu zdravlja.

Sanitarni inspektor Grada Gračanica je dao podatak da su trenutno u Gračanici samo 3 osobe u kućnoj izolaciji a za sve osobe za koje je ranije bilo izdato Rješenje je karantin istekao 10. marta.

Dogovoreno je da se brošure i letci na kojima su upute za građane kako se ponašati u trenutnoj situaciji, kako smanjiti rizik od infekcije korona virusom i koga pozvati ukoliko primjete simptome isprintaju i zalijepe na škole, javne ustanove, tržne centre i u centru grada.

Prijedlog Kriznog štaba upućen ka Gradonačelniku je bio da se razmotri mogućnost odgađanja održavanja Sajma Grapos-expo koji je međunarodnog karaktera i koji bi mogao biti rizik za stanovništvo Gračanice.

Takođe, predloženo je da se sve predstave, koncerti i veći skupovi za narednih mjesec dana otkažu.

Dopis u kome će biti prijedlozi za postupanje, a koji će u dogovoru izraditi direktorica Doma zdravlja i šef Službe civilne zaštite, bit će proslijeđen Udruženju poslodavaca, bankama, Socijalnom i svim drugima koji rade sa strankama i većim brojem ljudi.

Jedan od zaključaka je bio i da se uputi Dopis Kantonalnom štabu kojim će se tražiti da za sve domove zdravlja sa područja Kantona nađu načina i nabave potrebnu zaštitnu opremu koja je trenutno u nestašici.