Telefon: +387 35 700 800|[email protected]  |    |  

Završena treća Zimska škola – Winter school & fest vol.3

Završena treća Zimska škola – Winter school & fest vol.3

10.01.2020|

U foajeu Bosanskog kulturnog centra Gračanica danas su dodijeljene zahvalnice i certifikati za učesnike treće zimske škole „Winter school & fest“.

Zimska škola (“Winter school & fest vol.3 2020.”) koju već treću godinu zaredom organizuje Vijeće mladih Grada Gračanica predstavlja jedinstven trodnevni program neformalnog obrazovanja o aktivizmu mladih, liderstvu, komunikaciji i javnom nastupu u Bosni i Hercegovini.

Oko 70  učenika srednjih škola i studenata je imalo priliku da kroz četiri različita programa i tematske radionice  uče o osnovama web programiranja, građanskom aktivizmu, tradicionalnim narodnim igrama i folkloru, te da pohađaju kurs fotografije.

„Zamisao Zimske škole je bila da mlade koji su na zimskom raspustu, studente koji imaju pauze na fakultetima, da ih izvučemo iz kuće da rade nešto korisno za sebe i svoju lokalnu zajednicu“, rekao je Kerim Grbić, predstavnik Vijeća mladih grada Gračanica.

„Svaki projekat koji pokrenu mladi imaju zaista značajan prioritet, tako će biti i u budućnosti“, rekao je Gradonačelnik Nusret Helić.

Raduje činjenica da je sve veći broj mladih koji se uključuju u nevladin sektor i žele da djeluju u svojoj sredini. Nedavno je ponovo počelo sa radom udruženje Anea, a u fazi formiranja su i udruženja mladih u Rašljevi  i Škahovici.

Gradska uprava nastoji da podrži sve projekte kako finansijski (što je bio slučaj i sa Wintermaniom) tako i na druge načine. U cilju stvaranja što boljeg ambijenta za mlade Grad se zadužio za 2 miliona KM kako bi opremili Sportsku salu za učenike srednjih škola i druge.

U toku je izrada i Strategije za mlade te mnoštvo zajedničkih planiranih projekata.

Pokrovitelji manifestacije “Winter school & fest vol. 3” su Federalno ministarstvo za kulturu, sport i mlade i Grad Gračanica.